Skolcafé

Idag har det varit skolcafé på förmiddagsrasten. Våra årskurs 5 elever har stått för hela arrangemanget från tidiga morgon så att övriga skolelever kunde få avnjuta en god frukost under sin rast.


En gång i månaden, sista torsdagen varje månad, finns vårt café till för skolans elever. Det är ett populärt arrangemang och dessa elever har varit tidigare uppe än övriga elever på skolan idag för att hinna föbereda cafévagnarna.


Det går fort när väl cafeét öppnat, köerna ringlar sig sig upp mot serveringen.
Praktisk matematik för de yngre eleverna: Jag har 20 kr och handlar för 14 kr, hur mycket får jag tillbaka?


Har man stått i lång kö kan det vara skönt att få sitta ner en stund och fika.
Köket på förskolan

Idag har vi gjort ett nedslag hos vårt kök på förskolan Hustomten. I detta kök har vi Ulrika som styr och ställer. När man kommer innanför dörrarna till personalingången kan man inte undvika att räkna ut var köket ligger. Denna skönsjungande (det är sant!) Ulrika har alltid musiken på i köket och med ett stort glatt leende på läpparna står hon för vår matlagning i köket.

Idag har vi pannbiff med mos och blandad sallad på menyn. Förberedelserna är i full gång. Ulrika formar köttfärsen.Det är viktigt med formen.


Här har biffarna hamnat på stekbordet. Det är viktigt att få lite stekyta, både för syns skull och smakens skull.


Till en god biff ska det ju vara hemmalagad mos som tillverkas från grunden med riktiga potatis.


Vår andra förskola, Kometen, får också leverans av Ulrikas mat. Här förbereder Ulrika deras kantiner som sedan transporteras omgående med vår vaktmästare.


Här kommer resultatet! En läcker och smakfull måltid denna dag, precis som veckans övriga dagar.


Vårt egna kök är mycket uppskattat av både barn, föräldrar och personal. Det tillagas även specialkost hos Ulrika för de barn som inte tål den ordinarie maten. Ofta ser den nästan likadan ut men med andra ingredienser som dessa barn tål.

Två dagar i veckan bakar även Ulrika bröd till vår förskola och skola. Detta bröd finns då som ett alternativ till frukost och mellanmål på förskolan och på skolan serveras det på fritids frukostar och mellanmål.

Skoljoggen 2011

Idag har vi genomfört den årliga skoljoggen i vårt vackra närområde. 115 spända, glada och förväntansfulla ungdomar hade "laddat upp" under förmiddagen för att släppa loss all energi när det närmade sig startsignal för loppet. Här gick varje klass i samlat sällskap för att ansluta till startplatsen:


När man samlat alla klasser var det dags för det obligatoriska segervrålet innan ens joggen startat:


En större fysisk ansträngning kräver dessutom en ordentlig uppvärmning. Lisbeth lockade både med musik och mjuka rörelser. Det var inte många som kunde hålla sig stilla utan följde med i dessa rytmer:Förskoleklassen fick äran att starta skoljoggen, därefter gick startsignalen för åk 5, åk 4, åk 3, åk 2 och åk 1. Någon individuell tidtagning hade vi inte utan man kämpade mot sig själv och det viktigaste var att ta sig runt de 2 km som var utstakat. Några kämpade för livet, några promenerade, några passade på att njuta av omgivningarna och några bara njöt av stunden att få tillbringa en lektionstid tillsammans med alla ens skolkamrater, precis så som en friskvårdsvecka på Ramlösa Friskola ska få upplevas.